Fit Pleśniak
Nadchodzi czas świąt, a więc również czas różnych dobroci 😉
Mimo wszystko zdecydowanie wole bazować na słodyczach zrobionych samodzielnie ze zdrowych składników, pamiętając, iż kaloria kolorii nierówna 😉
Ostatnio obudziłam w sobie miłość do pieczenia zdrowych smakołyków i uważam, że zdecydowanie odpowiedniki nie muszą odbiegać od tych tradycyjnych bogatych w cukier i niezdrowe tłuszcze.
A smak tego ciasta przypadł do gustu nie tylko mi, ale również największym smakoszom słodyczy.

Składniki
Ciasto:
* 3 szklanki płatków owsianych
* 0,5 szklanki mąki gryczanej
* 1/2 kostki masła
* 3-4 łyżki oleju kokosowego
* 6 żółtek
* 2 łyżki masła orzechowego
* 3-4 łyżki ksylitolu lub więcej, jeśli lubisz bardzo słodko (można użyć innego slodzidła)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Płatki owsiane mielimy, dodajemy pozostałej składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy je lodówce (część będzie potrzebna na wierzch ciasta)
Masa:
* 6 białek
* 0,5 szklanki ksylitolu (lub więcej/mniej)
* 2 budynie śmietankowe bez cukru
* 1/3 szklanki oleju kokosowego
Białka ubijamy, gdy piana będzie sztywna dodajemy ksylitol i ubijamy dalej. Dodajemy budyń, łączymy go delikatnie mieszając, a następnie powoli lejąc olej mieszamy/miksujemy całość do uzyskania jednolitej masy.
Ponad polową ciasta wykładamy blachę. Na ciasto kładziemy masę białkową oraz owoce świeże lub mrożone (ja położyłam mrożone maliny i konfiturę jagodową). Na wierzch trzemy drugą połowę ciasta. Pieczemy 40-50 min. w temperaturze 150-170 stopni.
Smacznego! ❤️